Hamba Allah


Click here for Myspace Layouts

Saturday, December 25, 2010

Cerita3 !!!!

Terdapat seorang lelaki tua yang tinggal di sebuah ladang di Kentucky, US dengan cucunya.Setiap pagi, Si Datuk akan membaca Al-Quran di ruang dapur. Si cucu yang melihat, juga meniru perbuatan Datuknya itu. Satu hari si Cucu bertanya kepada datuknya, “Atuk, saya baca Quran ini tapi tak fahamlah maksudnya. Kalau faham pun saya akan lupa bila tutup Al-Quran. Jadi apa gunanya kita baca Al-Quran ini?” Si Datuk lalu berpaling sebentar dan mendapatkan sebuah bakul yang kotor kerana diisi arang sebelumnya. “Nah, kau pergi sungai, bawak air dalam bakul ni” . Si cucu pun bergegas ke sungai yang berhampiran dengan rumah mereka di ladang. Apabila pulang, tiada lagi air yang tinggal. “Kau lambat sangat, cuba lari laju-laju sikit”. Si cucu pun berlari ke sungai dan apabila tiba di hadapan datuknya, tiada juga air yang tinggal. “Tak boleh lah Atuk”. Cuba sekali lagi. Kali ini datuknya melihat dari pintu. Si cucu pun, cepat-cepat ke sungai dan berlari membawa bakul untuk tunjuk kepada datuknya. “Nampak tak Atuk? Tak boleh lah”. “Tak ada gunaya” bentak si cucu. Si Datuk pun berkata, “Jadi kau rasa tak bergunalah? Cuba kau tengok bakul tu”. Seperti baru tersedar, si cucu baru perasan yang bakul yang kotor tadi, kini sudah bersih. Terus si datuk menyambung, “Macam itu lah dengan membaca Al-Quran, walaupun tidak memahami maksudnya, tetapi ia tetap membersihkan si pembacanya. Itu semua dengan kehendak Allah. Kerja Allah.”(di copy dari org lain niat nak menyebarkan)

Wednesday, December 22, 2010

Kamen rider






ni larr gmbr2 kamen rider yg ak minat...bnyk agi...tpi ak mls nk ltk...yg gmbr num1 tuh kamen rider w...yg num2 tuh kamen rider den-o.....yg num 3 tuh kamen rider agito....yg num4 tuh pling ak minat.kamen rider decade...yg num5 tuh kamen rider kuuga...yg last kli tuh kamen rider kabuto

Wednesday, December 15, 2010

仮面ライダーディケイド (kamen rider decade)


Alternative title:
Kamen Rider DCD (Japanese)
Masked Rider DCD
Masked Rider Decade
仮面ライダーディケイド (Japanese)
Objectionable content: Mild (mild bad language and/or bloodless violence)
Plot Summary: The story revolves around the nine previous universes of the Heisei Kamen Riders merging into one, something that would destroy all the worlds. To prevent this, Tsukasa Kadoya transforms into Kamen Rider Decade to protect his own dimension by defeating the Kamen Riders of the other dimensions.
Running time: 25 minutes per episode
Number of episodes: 31
Episode titles: We have 31
Vintage: 2009-01-25
Opening Theme:
"Journey Through the Decade" by Gackt
Ending Theme:
"Ride The Wind" by Masahiro Inoue

Japanese cast


Kanna Mori as Natsumi Hikari
Masahiro Inoue as Tsukasa Kadoya / Kamen Rider Decade
Ryota Murai as Yuusuke Onodera/Kamen Rider Kuuga

Eiichiro Suzuki as Narrator
Mark Ohkita as Decade Driver (Voice)
Miyuki Sawashiro as Kivala (voice)
Renji Ishibashi as Eijiro Hikari

Akashi Takei as Masahiko Okamura (eps 28-29)
Cho as Bony Shitari (voice) (ep 24)
Enrique Sakamoto as Daisuke Yamamoto/Kamen Rider Amazon(eps 28-29)
Fumihiko Tachiki as N Gamio Zeta (voice) (eps 2-3)
Goro Ibuki as Hikoma Kusakabe (eps 24-25)
Hideo Ishikawa as Yumu Kimiru (voice) (eps 28-29)
Hiroki Aiba as Ryonusuke Ikenami/Shinken Blue (eps 24-25)
Hironori Miyata as Suchi-Changer (voice) (ep 24)
Isshin Chiba as Garuru (voice) (eps 4-5)
Kazuhisa Kawahara as Guy/Apollo Geist
Keisuke Sohma as Genta Umemori/Shinken Gold (eps 24-25)
Kenichi Suzumura as Ryuutaros (voice) (eps 14-15)
Kenji Matsuda as Zanki/Kamen Rider Zanki (eps 18-19)
Kenta Miyake as Aligator Imagin (Voice) (eps 14-15)
Kimito Totani as Daiki Katoh/Kamen Rider Diend
Koji Seto as Wataru Kurenai (eps 1, 31)
Koji Yusa as Urataros (voice) (eps 14-15)
Kouki Miyata as Bashaa (voice)
Masaki Terasoma as Kintaros (voice) (eps 14-15)
Nana Akiyama as Akira/Kamen Rider Amaki (30; eps 18-19)
Rin Takanashi as Mako Shiraishi/Shinken Pink (eps 24-25)
Ryûzaburô Ôtomo as Chinomanako (Voice) (eps 24-25)
Seiji Takaiwa as Kamen Rider Decade (suit actor)
Shinichiro Miki as Sieg (voice) (ep 15)
Shogo Suzuki as Chiaki Tani/Shinken Green (eps 24-25)
Suzuka Morita as Kotoha Hanaori/Shinken Yellow (eps 24-25)
Takaya Kuroda as Dogga (Voice) (eps 4-5)
Takayuki Tsubaki as Kazuma Kenzaki/Kamen Rider Blade (eps 30-31)
Tetsu Inada as Shubarian (Voice) (eps 26-27)
Tetsuo Kurata as
Kotaro Minami/Kamen Rider Black (ep 27)
Kotaro Minami/Kamen Rider Black RX (eps 26-27)
Tomokazu Sugita as
Kivat Arrow (Voice) (ep 11)
Kivat Bat II (Voice) (eps 20-21)
Kivat Bat III (voice) (eps 4-5, 31)
Tori Matsuzaka as Takeru Shiba/Shinken Red (eps 24-25)
Toshihiko Seki as Momotaros (Voice) (eps 14-15, 18)
Yasunori Masutani as Kamen Rider Scissors (voice) (ep 6)
Yuki Terada as Ritsuko Okamura (eps 28-29)
Yuria Haga as Yuki/Thorn Fangire (ep 30)

Tuesday, December 14, 2010

Kanak2 riang

senyum sokmo!!
peace!!!
ak nk tergelak la tengok paiz posing tuh...haish!
ni larr budak nakal yg ska nangis...haha
ni larr spupu ak yg pling kuat posing...yg pkai bju ijau tuh abg ak...yg sblah dye lak naem...spupu ak
haha...ni la dua bradik yg cooll...hahhaha so funny larr diorg nie
ni spupu ak...yg pkai bju warna mrah tuh imah...yg sblah dye lak ain...



tular...gmbr2 di tmn yg indah....so abez lar citer ak....peace!!!

Saturday, December 11, 2010

ni larr choi siwon...ak minat dye nie jer dlm kmplan super junior....yg len ak x minat....siwon ni adew gak blakon dlm oh my lady.....spupu ak sowang ja minat dye,nme dye siti naimah......dye niey ensem....ak ska sngt...k...ituh saje tuk arini..nnti ak crita agi...bye!

Kelahiran Manusia Di Bumi

Terdapat banyak pokok persoalan yang disebutkan dalam Al-Qur'an yang mengundang manusia untuk beriman. Kadang-kadang langit, kadang-kadang hewan, dan kadang-kadang tanaman ditunjukkan sebagai bukti bagi manusia oleh Allah. Dalam banyak ayat, orang-orang diseru untuk mengalihkan perhatian mereka ke arah proses terciptanya mereka sendiri. Mereka sering diingatkan bagaimana manusia sampai ke bumi, tahap-tahap mana yang telah kita lalui, dan apa bahan dasarnya :

نَحْنُ خَلَقْنَاكُمْ فَلَوْلَا تُصَدِّقُونَ # أَفَرَأَيْتُمْ مَا تُمْنُونَ # أَأَنْتُمْ تَخْلُقُونَهُ أَمْ نَحْنُ الْخَالِقُونَ

Artinya : "Kami telah menciptakan kamu; maka mengapa kamu tidak membenarkan? Adakah kamu perhatikan (benih manusia) yang kamu pancarkan? Kamukah yang menciptakannya? Ataukah Kami yang menciptakannya?" (QS Al Waqi'ah : 57-59)

Penciptaan manusia dan aspek-aspeknya yang luar biasa itu ditegaskan dalam banyak ayat. Beberapa informasi di dalam ayat-ayat ini sedemikian rinci sehingga mustahil bagi orang yang hidup di abad ke-7 untuk mengetahuinya. Beberapa di antaranya sebagai berikut :

1. Manusia tidak diciptakan dari mani yang lengkap, tetapi dari sebagian kecilnya (spermazoa).

2. Sel kelamin laki-lakilah yang menentukan jenis kelamin bayi.

3. Janin manusia melekat pada rahim sang ibu bagaikan lintah.

4. Manusia berkembang di tiga kawasan yang gelap di dalam rahim.

Orang-orang yang hidup pada zaman kala Al Qur'an diturunkan, pasti mengetahui bahwa bahan dasar kelahiran berhubungan dengan mani laki-laki yang terpancar selama persetubuhan seksual. Fakta bahwa bayi lahir sesudah jangka waktu sembilan bulan tentu saja merupakan peristiwa yang gamblang dan tidak memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Akan tetapi, sedikit informasi yang dikutip di atas itu berada jauh di luar pengertian orang-orang yang hidup pada masa itu. Ini baru disahihkan oleh ilmu pengetahuan abad ke-20.

Thursday, December 9, 2010

Buat Isteri Seorang Pejuang

Jelmaanmu merentas bongkah sendu
Mengorban naluri merungkai pilu
Mengharungi gurun tanpa bayu
Isteriku...
Kehadhiranmu adalah mustika
Mengerlip cahaya sakinah
Laksana bintang membentuk arah burujnya
Isteriku...
Saban waktu, dirimu abdi di gobokku
Senyum manismu menenang jiwaku
Kerlinganmu mengorak senyumku
Kesetiaanmu menyejuk mataku
Isteriku...
Ketika kesejukan mataku
Memandang wajahmu duhai isteriku
Memori ini mengimbau zaman remajaku
Dikala kuhamparkan tangan ke awan biru
Merintih harap isteri yang solehah
Penyejuk mata dan penyeri rumahtangga
Isteriku...
Di senjakala, ku menongkat resah
Dirimu tersangkar dalam kemiskinanku
Dirimu tak punya manikam permata untuk kukalungkan
Tiada nota ringgit untuk kuunjukkan
Tiada lambang kemewahan untukku hamparkan
Dirimu hanya ku langir debu
Ku balutkan jubah
Ku hilangkan dahagamu secangkir cuma
Ku hambat bosanmu seketika sahaja
Isteriku...
Di hening subuh ku merenung sayu
Dirimu kesepian dalam kesibukkanku
Hari-hari berlabuh kita berasingan
Kesedihanmu, sementara diriku di medan
Kesakitanmu pun tiada aku disisi
Rumahku, dirimulah penanti setia
Sementara bagiku, ia hanyalah dangau persinggahan
Isteriku...
Dirimu masih setia dalam sangkar yang sepi
Demi nilai cinta dan ketaatanmu
Isteriku...
Dongaklah wajahmu ke atas
Hulurlah tanganmu ke hadapan
Tabahlah duhai isteriku
Tidakkan ku sia siakan hidupmu
Kan ku hidangkan ilmu buatmu
Kan ku bawamu ke alam perjuangan
Kan ku hantarkan ke perlembahan hidayah
Isteriku...
Bajailah cinta kita
Tenggelamkanlah kemelut rasamu
Isteriku...
Diriku tetap setia disampingmu
Sungguhpun kita jarang bertemu
Sayang isteriku... sayang isteriku

Wednesday, December 8, 2010

>at kampung aku adew rmai sedare mare....xterkira!adew namew nurul ain,hanif,amirul,naaim,naimah,hafizah,faiz,e one,eppy and len2......cutiy niey bnyk aktivitiy leh wt.....ary2 ak gi blik kmpg...maklumlarrr...kmpg ak dkt ja....kt kmpg ak men bola tmpar,ting2,bola sepak n badminton...klu mlm2 kt kmpg...slaloo tido kol 2.....sbb mlm tuh adew czen tido umah maktok gak....ok...setakat ini je...len kli plak yew...

to someone special

everyone has someone special , someone that makes u laugh ,
someone that makes u smile :) , someone that you'll never get over ,
someone that give you butterfly everytime you hear their name ,
someone that will always be in your heart , someone that u think everyday ,
someone that makes ur heart race everytime u're near them ,
someone that juzt takes your breath away ,
someone that no one can understand them except u ,
someone that people think u can do better ,
someone that the first time u layed ur eyes on them ,
you know ! u LOVE them<333 ,
u are my one , my perfect one , the one that i loved ,
u're my life , my heart , my love , my everything ,
u were the only one who understood ,
the same way , i understood u ,
im dying inside , wanting to be wif u 4ever ,
i hope one day , my dream will come true ,
just remember ! i'll always LOVE u no matter what

Tuesday, December 7, 2010

Wizards of Waverly Place - Season 3 - Episode 57 - Dollhouse PART 3 of 3

ske tengok citer niey....sbb adew david henrie!!

Lawak suami kantoi lagi

Sepasang suami isteri yang telah mempunyai 3 orang anak, sedang berbual sambil menonton TV di dalam bilik mereka. Si isteri bertanya kepada suami beberapa soalan.

* Isteri : Bang, kalau saya mati dulu, abang kahwin lagi tak ?
* Suami : Abang rasa, abang mungkin kahwin lagi. Kerana, anak-anak kita perlukan orang yang boleh beri perhatian. Makan minum abang pun adalah orang yang sediakan.
* Isteri : Habis, kalau abang kahwin lagi, abang kasi ke dia duduk rumah kita.
* Suami : Ye lah. Sebab rumah ni mahal, takkan nak biar kosong macam tu saja?
* Isteri : Abang kasi ke dia guna bilik, kita, toilet kita ?
* Suami : Ya yang, sebab takkan abang nak buat bilik lain khas untuk dia. Nanti bilik ni, membazir pulak.
* Isteri : Abang kasi ke dia pakai almari kita ?
* Suami : Ye yang, almari kita ada 4 pintu takkan nak bagi org lain pulak.
* Isteri : Abang kasi ke dia pakai katil kita ?
* Suami : Terpaksalah yang. Sebab katil kita tu baru je beli sebulan.
* Isteri : Baju tidur saya, pijama dan towel saya ?
* Suami : Takkan itu abang nak bagi kakak & adik awak. Jadi, daripada tak dipakai, lebih baik kalau abang kasi dia aja.
* Isteri : Handbag saya, kasut saya, golf set saya ?
* Suami : Itu tak boleh, sebab dia suka handbag kaler maroon, kasut dia saiz kecil daripada awak, saiz 5, golf set tak boleh sebab dia kidal ...
* Isteri : ????!!!!!
* Suami : ( Dalam hati ) Alamak kantoiii !!

Teka Teki ngan jwpan nye skali

Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak

Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...
gile aper!!

Wednesday, December 1, 2010

cerita!!!

-> nama gua Rafi. gua baru saja dapat makwe baru. dan gua bangga gua dapat makwe macam die. melalui 'profile picture' yang gua lihat di fesbuk die. die memang comel.

-> nama saya Suhaila. saya baru saja dapat pakwe baru. dia tu baik sangat. saya suka dia jadi pakwe saya. status fesbuk die selalu bes-bes. die memang hebatlah.


tiiiiittt.



2 hari sebelum tu.

hari ni, gua ingat gua nak apdet blog tak seberape gua tu. gua harap gua dapat bikin entri kencang-kencang punya. buatlah, si Fernando Torres tu bace.. mesti bes kalau die komen entri gua.


kisah Shoutbox Rafi pada hari tu...

Mamat A : aku singgah sini oke. singgah la balik.
Mak Bedah B : hai tuan blog. ini saye, datang singgah.
Pak Cik C : blogwalking lepas solat isyak. oyeah.
Atok D : atok ade blog. klik la dekat name atok ni. jangan lupe folo ye.
Suhaila : hei yu, datang blog ai oke.

gua tanpa berlengah membalas semua kunjungan blogger-blogger tersebut kecuali Mamat A, Mak Bedah B, Pak Cik C, Atok D. tak de mase.

tuuuuutt.


5 minit lepas tu.

hai, saye ingat hari ni malas la nak apdet blog. sebab saye takde bende nak cerite. kalau cerite pasal 'life' saye, mungkin orang tak berminat nak bace. cerite pasal 'boyfriend' saye, saye dah lama solo. kalau cerite pasal tokwan saye, diorang pun ade tokwan. tak de kelainan langsung la.

follower saye dah mencecah 800, tapi komen dekat entri banyak tu jugak. 3-4-5-6. kenape ye?


kisah Shoutbox Suhaila pada hari tu...

Mak Nyah E : ai singgah sini sebab boifren ai yang 'suggest'. so, tak de makneye ai suke kat yu.
Minah Rempit F : aku bawak moto terbabas sampai sini.
Ah Long G : mana utang wa? wa sudah folo. bila lu nak baya hah?
Ayah H : ha.. blog anak ayah ni menarik sangat.
Rafi: hai u, i singgah sini balik. nice 2 know u. ni fesbuk i oke. [link]

tooooooooottt.

***

baru gua sedar, ada jugak cinta berputik di laman web sosial. bukan senang nak dapat awek melalui fesbuk, blog, maispes, prenstew, teeeggg, 'hak tuih'ter dan macam-macam lagi.

yang gua tak faham, macam mane diorang nak tawu tentang setia dan tak setia pasangan diorang?
There was an error in this gadget
YoonA - Girls' Generation SNSD